Olej rydzowy

fitness-1023270_1920

Olej rydzowy w medycynie ludowej określany jest jeszcze wieloma innymi nazwami takimi jak: lnianka, rydz, ryżyk, lnicznik, lennica. Jest to najstarsza znana do czasów obecnych roślina oleista, która największe lata swojej popularności miała na królewskich dworach. Słabo rozwinięta jeżeli chodzi o korzenie boczne i korzeń główny. Klasyfikowana go gatunków roślin ozimych, jarych, jednorocznych. Aż 35% składu nasion tej rośliny stanowią tłuszcze. Lnianka jest bogactwem tłuszczy linolowych, linolenowych, witaminy A, witaminy E, wielu witamin zaliczanych do grupy B, lecytyny, mikroelementów, makroelementów. Proporcje oleju są tak skomponowane, że bez problemu nadaje się do przechowywania w odpowiednich oczywiście warunkach przez bardzo długi okres czasu, przy czym, co jest najważniejszą zaletą tego oleju nie traci wszystkich swoich cennych walorów. Ale do czego może być stosowany? Możliwości jest kilka: marynaty, okrasa (kasz, ziemniaków), dodatek do zup, dodatek do sałatek, marynata do śledzi