Owsianka – zdrowa i smaczna

woman-1758622_1920

Owsianka kojarzy się powszechnie z nudnym i niezbyt smacznym, staromodnym śniadaniem. To bardzo krzywdząca opinia, ponieważ właśnie to danie, odpowiednio przyrządzone, może być idealnym przepisem nie tylko na posiłek, ale i udany dzień. Podstawą tego dania, jak wskazuje sama nazwa, są płatki owsiane. Te zaś są niezwykle bogatym źródłem białka i cennych aminokwasów, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych, kluczowych dla układu nerwowego witamin z grupy B i odmładzającej witaminy E. Śniadanie z nimi w roli głównej to przepis na zyskanie zdrowej porcji energii i podtrzymanie najważniejszych procesów biologicznych, jakie zachodzą wewnątrz organizmu każdego dnia. Owsianka nie musi być koniecznie gotowana na mleku, do ugotowania płatków z powodzeniem wystarczy woda. Aby dodać im smaku i kolejnych wartości odżywczych, dobrze jest ją wzbogacić o dodatki w postaci bakalii, nasion i orzechów. Aby obecne w nich witaminy lepiej przyswoiły się podczas jedzenia, dobrze jest podczas gotowania dodać do płatków jakiś rodzaj tłuszczu, na przykład odrobinę masła lub oliwy z oliwek.